Tüzifa

A fabrikett tulajdonképpen a modern kor tűzifája.

Felmerül a kérdés azonban, hogy miért is válasszuk inkább a brikettet a tűzifával szemben, hisz az szintén környezet kímélő, fűtőérték/ár arányban pedig szinte majdnem ugyanott jövünk ki.

Vegyük tehát sorra. A tűzifa rengeteg helyet foglal. Nem elég, hogy a nem teljes helykitöltés miatt, hasonló mennyiségű energiát hordozó tűzifamennyiség csaknem négyszer annyi helyet foglalhat el, mint fabrikett, ezt a nagy rakást még kerülgetheted is legalább egy évig, s a fedettségét is biztosítanod kell, hisz amint az köztudott, a tűzifa megvételkor rengeteg vizet tartalmaz. Ez az érték elérheti az akár 30-50%-t is, s ennek fényében bizony szárítani kell, különben nemes egyszerűséggel nem tudod majd begyújtani.

Ami még érdekes, hogy a víz súlyát ugyanúgy kifizeted, amennyiben súlyra veszed meg téli tüzelőd. Van a másik variáció is, ahol ugye térfogatra vásárolsz fát, ám mivel azt fentebb említettem a rönkök alakja korántsem tekinthető szabályos geometriájúnak, így elég nehéz meghatározni, valóban mennyi fát is kapsz a pénzedért. Ismeretes az „erdészeti köbméter” elnevezésű mértékegység, ami nagyjából 1.75 köbméter térfogatnyi kockát jelent, szépen egymásra rakott rönkökkel, s ez 1 köbméter tiszta fa anyagot képvisel. Ez az egyetlen hiteles elrendezés, a többi bizony zömmel csak szemfényvesztés.

A tűzifa rengeteg szemetet hagy maga után, s bizony nem csak egy, legalább három helyen, ezek pedig nem mások mint a rakás helye, ahol hasogatod, s persze a kazánodban, kályhádban, s környékén, ami különösen fontos, ha esetleg a lakásban tüzelsz. Sok vele a munka. A tűzifát bizony még több óra kemény munkával össze kell hasogatnod, ami hát valljuk be koránt sem kellemes időtöltés, se nem mondanám veszélytelennek. Persze erre is van megoldás, ha „konyhakészen” veszed meg fádat, ám ez világos, hogy magasabb költségeket is jelent.

A fabrikett tökéletesen elég, nem marad utána sem korom, s a hamu mennyisége is elhanyagolható. A jobb égés értelemszerűen kályhádat is kíméli, így hosszútávon mindenképp ez a legjobb megoldás.